Fritid

Kålaboda erbjuder många möjligheter till friluftsliv och aktiviteter. Det finns flera sjöar inom bekvämt avstånd med fiske och bad för den som gillar det. Vintertid kan man ta en tur på en de många skoterlederna eller slå ett par slagskott på hockyplanen. Om du är på besök i byn tycker vi inte att du ska missa utsiktsplatsen Halflyttje, där man får en underbar utsikt över hela byn.

Kålaboda samlingslokal

Ordenshuset som det ibland kallas i folkmun är byns samlingslokal där bland annat möten, fester och andra aktiviteter hålls. Lokalen byggdes urspungligen som en möteslokal för en orden kallad God Vilja som bildades i byn i slutet av 1800-talet.

Numera används Samlingslokalen av allt från LAN-spelande ungdomar till nyårsfirande bybor. Bland de återkommande evenemangen återfinns till exempel julgransplundringen som lockar barnfamiljer från hela trakten och den årliga Byafesten som hålls varje år på hösten.

Information
Plats för 80-100 sittande.
Bord och stolar finns i lokalen.
På övervåningen finns ett kök med bla. kyl, frys och diskmaskin.

Uthyrning av samlingslokalen
Kontakta Monika Henriksson, 070 623 48 41

Priser:
Uthyrning av hela lokalen, 350 kr
Uthyrning av endast övervåningen, 150 kr
Uthyrning av möbler (endast medlemmar), 100kr

Betalning:
Hyra betalas in till Bankgiro 361-7438
Skriv ditt namn och datum vid betalning.


Badplats, Trehörningen

Byns badplats finner man i Trehörningen som ligger på vägen mellan Kålaboda och Vebomark. Platsen uppfördes ursprungligen som en festplats under 50-talet men har sedan början på 60-talet använts som ortens badplats. Här finns en fin sandstrand, en brygga, en flytbrygga, två omklädningsrum, ett torrdass och en vedeldad bastu som kan användas både sommar och vinter. Det finns också plats för att ställa upp ett par husvagnar eller tält.  Under sommaren finns också ett beach-volleybollnät uppsatt.


Fiske

Möjlighet till fiske finns i byns tre närliggande sjöar, Trehörningen, Abbortjärn och Risvattnet. Alla sjöar ligger lätt tillgängliga och har rent och fint vatten. I Trehörningen och Risvattnet är det fritt för allmänheten att fiska.

Abbortjärn erbjuder fint fiske både sommar och vinter. Här krävs dock fiskekort då sjön är inplanterad med ädelfisk (regnbåge, öring). Vid Abbortjärn finns bryggor, vindskydd, torrdass och grillplats som garanterar en trevlig fisketur eller utflykt. Fiskekort kan köpas på plats i automaten vid sjön eller hos fiskeföreningens ombud. Detta fiskekort är även giltigt för fiske i Kålabodaån.

Kortpriser Abborrtjärn:
Dygnskort vid premiären   140:- / Max 3 fiskar
Dygnskort resten av året   120:- / Max 3 fiskar
Årskort 800:-
OBS! Fiske med endast ett spö!
Barn under 12 år fiskar gratis under målsmans kort – dock max 3 fiskar.

Kortpriser  Kålabodaån:
Dygnskort  40:-
Årskort  150:-
Barn under 12 år fiskar gratis

Såhär köper du fiskekort i automaten vid Abbortjärn: 
1. Fyll i fiskekortet och kopian.
2. Behåll originalet.
3. Stoppa kopian tillsammans med pengarna i en plastpåse/kuvert.
4. Stoppa plastpåsen/kuvertet i plåtlådan

Kontakt
Björn Johansson, 0934-500 41


Jakt

Boende i Kålaboda har jakträtt i det drygt 5400 hektar stora jaktområdet. Kålabodas älgjaktlag-förening äger ett modert älgslakteri, med tillhörande kylrum, lyft, vatten och avlopp centralt beläget i byn.För utomstående finns möjlighet till ett gästviltkort som innebär att småviltsjakt tillåts under förutsättning att en boende i byn följer med.

Kontakt
Kjell-Åke Broman, 0934-500 70